Tegenwoordig zien we steeds meer houten vloeren gelegd worden op een vloerverwarmingsinstallatie. Tot 10 jaar geleden was dat niet mogelijk. Gelukkig zijn de producteigenschappen verbeterd waardoor het tegenwoordig mogelijk is om een houten vloer op een vloerverwarmingsinstallatie te leggen. Toch moet je wel rekening houden met een aantal punten. Deze leggen we graag aan u uit!

punten mee te nemen in het oriëntatieproces.

·         Type houten vloer

Het grote verschil met 10 jaar geleden is dat er meerdere houten vloeren zijn bijgekomen, zoals het lamelparket en de duoplankvloer. Deze nieuwe vloeren zijn geschikt om te leggen in combinatie met vloerverwarming doordat  ze een stuk dunner zijn.

·         Houtsoort

Een houtsoort dat goed tegen temperatuurverschillen kan is stabieler en zal minder snel gaan werken. De volgende houtsoorten zijn geschikt:

  • Eiken
  • Bamboe
  • Padoek
  • Merbau
  • Afzelia
  • Teak
  • Panga Panga
  • Wengé
  • Kambala

·         Luchtvochtigheid

Bij iedere houten vloer is het belangrijk om in de gaten te houden dat de luchtvochtigheid in huis tussen 50% en 65% schommelt. Anders kan de vloer gaan uitdrogen of bol gaan staan. Met hygrometer meet je het luchtvochtigheidspercentage.

Vloerverwarming en een houten vloer; een goede combinatie

·         Manier van leggen

Dunne vloeren, zoals lamel- of duoparket, zijn zeer geschikt om te leggen in combinatie met een vloerverwarmingsinstallatie. Deze vloeren worden namelijk direct verlijmd aan de tussenvloer waardoor ze niet gaan werken. Traditionele houten vloeren, zoals het tapis parket, dienen eerst vernageld en verlijmd te worden aan de tussenvloer. Dit zijn vaak dikkere houten vloeren waardoor de warmte minder makkelijk wordt doorgelaten.

·         Temperatuur vloerverwarming

De maximale watertemperatuur die door de leidingen loopt is 45 graden. De bovenzijde van het parket wordt maximaal 26 graden. Wij raden aan om de vloerverwarming altijd aan te zetten op 20-21 graden. Dat is het beste voor uw vloer en bovendien zuiniger en comfortabeler.

·         Opstookprotocol

Wanneer de vloer net is gelegd is het belangrijk om het voorgeschreven opstookprotocol uit te voeren. Zo is vloer beter bestand tegen toekomstige temperatuurverschillen.

J&M Vloeren Leiderdorp

Het uitzoeken van een geschikte houten vloer voor op een vloerverwarmingsinstallatie is nog best lastig. Kom gezellig langs in onze showroom in Leiderdorp en kom al onze houten vloeren van dichtbij bekijken. Onze medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Maak een afspraak