Een duoplank vloer is simpel gezegd een vloer die is opgebouwd uit twee lagen. Daar komt het woord ‘duo’ vandaan. De twee lagen zijn kant-en-klaar, wat betekent dat deze planken niet afgewerkt hoeven te worden na het plaatsen. Maar wat is nou het verschil met een bijvoorbeeld multiplank of lamelparket? En wat is de dikte van een duoplank? En kiest u voor een vaste of zwevende manier van plaatsen? Al deze vragen worden beantwoord in deze blog.
Wat is een duoplank?
Een duoplank is een tweedelige plank. De twee delen zijn twee lagen, ook wel een toplaag en een drager. De vloer bestaat meestal uit een eiken toplaag, verder zijn de twee-laags vloeren verkrijgbaar in houtsoorten als maple, afzelia, merbau of robijnhout. De onderlaag, ook wel de drager genoemd, bestaat meestal uit multiplex.
Een duoplank wordt ook wel lamelparket, multiplank of twinplank genoemd. Een duoplank en multiplank zijn technisch gezien hetzelfde. Beide vloeren bestaan uit een toplaag en een multiplex onderlaag. Multiplanken hebben in sommige gevallen meerdere multiplex lagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. Er zitten wel verschillen tussen een duoplank en lamelparket.
Het verschil tussen duoplank en lamelparket
Het verschil tussen duoplank vloeren en lamelparket zit hem in de opbouw van het materiaal in de vloeren. Het grootste verschil ziet u als de plank doormidden wordt gezaagd. Beide planken hebben dezelfde uitwerking, alleen zijn de planken in elkaar gezet met een totaal andere techniek.
Bij lamelparket valt tussen de toplaag en onderlaag een tussenlaag. Deze laag bestaat uit dwarslatten die het uitzetten en krimpen van het parket vermindert. Onder de tussenlaag vindt u een contra fineerlaag. Fineer is een dunne laag hout dat op de onderlaag wordt aangebracht.
De duoplank zorgt voor 85% minder krimpen en uitzetten dan bij een enkele plank. Zo worden krimpnaden onzichtbaar gemaakt. De voordelen van lamelparket zijn vergelijkbaar met de duoplank vloer. Het verschil zit dus met name in de opbouw van de vloer. Let bij duoplanken wel op de kwaliteit van het multiplex. Wanneer de kwaliteit hoog is, geniet u jaren van een fantastische vloer! Multiplex zorgt ook voor geluidsdemping voor eventuele onderburen, een ideale keuze dus voor in bijvoorbeeld een appartement.

Dikte van een duoplank
De meeste duoplank vloeren hebben een toplaag van ongeveer 4 millimeter dikte. De onderlaag, ook wel de drager genoemd, bestaat uit een 12 millimeter dikke multiplex laag.
Duurzaamheid
De toplaag van de duoplank vloer bestaat in veel gevallen uit eiken hout. Afhankelijk van de kwaliteit kan een eiken houten vloer tot wel 40 jaar mee. Door het gebruik van een onderlaag van multiplex is de houten toplaag dunner, wat meehelpt in het kader van duurzaamheid en ecologisch aanzien.
Vast of zwevend?
Bij een duoplank vloer kunt u kiezen tussen twee manieren van plaatsen. Dit kan vast of zwevend, maar wat houdt dat precies in? Als een vloer vast wordt geplaatst houdt dat in dat de lagen met speciale lijm aan elkaar worden geplakt. Bij een zwevende vloer worden de lagen los op elkaar gelegd. Het voordeel van een zwevende vloer is dat het loopgeluid vermindert en het beschermt de houten vloer tegen optrekkend vocht.
Duoplank vloer in combinatie met vloerverwarming
Bij J&M Vloeren krijgen wij regelmatig de vraag of een vloer werkt in combinatie met vloerverwarming. Omdat de onderlaag van de duoplank vloer bestaat uit mulitplex, verleent de vloer zich perfect voor vloerverwarming. Mocht u hier nog vragen over hebben beantwoorden wij deze graag!
Kom langs in de showroom in Leiderdorp!
Bent u overtuigd over de duoplank vloer of heeft u toch nog vragen na het lezen van deze blog? Kom langs in onze showroom in Leiderdorp! Wij helpen u graag verder. J&M Vloeren is geopend van dinsdag t/m zaterdag.